L'Audiència Nacional ha condemnat aquest divendres a l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i l'exsecretari general de LAB Rafa Díez a 10 anys de presó en el cas Bateragune. En concret, el tribunal els acusa d'un delicte d'integració a ETA en qualitat de dirigents per intentar reconstruir la formació il·legalitzada.
En la sentència, que ha estat notificada aquest matí, la secció quarta de la Sala Penal també condemna a 8 anys de presó a Miren Zabaleta, Arkaitz Rodríguez i Sonia Jacinto. El tribunal considera acreditat que els cinc condemnats formaven part d'un grup escollit dins de les files de l'esquerra abertzale que "en plena connivència i seguint les superiors directrius d'ETA, en què es trobaven integrats, dissenyaven una estratègia d'acumulació de forces sobiranistes". La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Juan Francisco Martel, assenyala que ETA va ordenar l'any 2008 a Otegi i Díez la creació d'un òrgan que actués com el seu "braç polític".

Afegeix així mateix que el 2007 l'organització terrorista va iniciar un procés de reflexió sobre com utilitzar a l'esquerra abertzale, que va desembocar el desembre de 2008 en una ordre a Otegi i Usabiaga perquè formessin un "organisme o comissió de coordinació" que portés a terme els seus plans.
Encara que el tribunal no ha pogut acreditar que aquest organisme es digués Bateragune, com sostenia la Fiscalia, sí que considera provat que ETA va encarregar als seus membres "planificar i gestionar la nova estratègia d'acumulació de forces sobiranistes". D'aquesta manera, Otegi i els seus companys "es van constituir en subjectes directament receptors de les ordres impartides per ETA", actuant "en plena connivència i seguint les superiors directrius" de la banda.
El tribunal ha arribat a aquesta conclusió en valorar indicis com les reunions que els condemnats van mantenir a la seu de LAB, els desplaçaments que van fer a França per entrevistar-se amb persones de l'entorn d'ETA i documents de l'organització terrorista. També ha tingut en compte la "idèntica nomenclatura o terminologia" utilitzada per ETA i l'esquerra abertzale i la "absència d'actuacions dels acusats que denotin un veritable distanciament de les tesis de l'organització terrorista".

O sia que els han condemnat sense cap prova, per collons, de manera feixistoide, amb contradictio manifesta, diuen que ells són Eta i alhora que obeeixen ordres d'Eta. Totes aquestes acusacions sense cap prova, seguint només les ordres dels qui els manen a aquests rapinyaires de la justicia. Ja he dit en més d'una ocasió que no és Espanya un país democràtic, i la separació de poders una utopía. La justicia és un catxondeo deia l'alcalde de Jerez, i així és, un catxondeo, que envia gent a la presó sense proves. Es limiten com a bons lacais i servents a obeïr a l'amo, sense fer-se preguntes ni  considerar la seva dignitat.
No sento espècial simpatia per Arnaldo Otegi, no és Gerry Adams, però ho podia ser, tampoc semblava que Gerry Adams acabaria sent l'home clau per la pau a l'Ulster, però va tenir la oportunidad de parlar, de escoltar, de negociar. El Govern espanyol, no vol escoltar, no vol parlar ni vol negociar. L'Eta residual i sense activitat criminal ja els hi va bé, i no ens enganyem, si maten algú de tan en tant, també, més demagogia que poden emprar. I aixó val tant per el PSoE com per el Pp.  Espanya continúa sent un vell país ineficient.