"«Catalunya és un concepte nacional de l'Edat Mitjana» L'espoli fiscal "no existeix", acusa ERC de tenir "traves mentals i intel·lectuals" i li retreu que no és hora de "construir països artificials". "On estaria la força?", es pregunta. 

L'Estat espanyol considera que una Catalunya independent no és res més que un "concepte nacional de l'Edat Mitjana". Així ho ha assegurat avui el ministre espanyol d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ha instat ERC a superar "traves mentals i intel·lectuals", a abandonar "discursos petits i aïllacionistes" perquè cal "superar els conceptes nacionals de l'Edat Mitjana", i l'ha instat a caminar decididament cap a la integració europea. Montoro ha fet aquestes manifestacions al ple del Congrés espanyol després que Alfred Bosch hagués criticat durament els pressupostos generals de l'Estat, assegurant que són "la foto fixa d'un espoli social i financer a Catalunya" i un "robatori" que convida els catalans a la "insubmissió".

Montoro nega taxativament que existeix cap "espoli fiscal" envers Catalunya, perquè els impostos es paguen segons el nivell de renda i, per tant, "paga el mateix un treballador de Manresa que un de Mérida", amb l'única diferència dels impostos que marca la Generalitat de Catalunya al de Manresa. Per tant, segons Montoro, el discurs del greuge "no se sosté".

Segons el ministre, ERC "pinta una Espanya que no existeix" perquè "les discriminacions fiscals i l'espoli no existeixen" i en canvi sí que hi ha "una Constitució espanyola que fa que paguem els mateixos impostos" i uns governs que "creuen que cal afavorir la capacitat de la gent amb impostos equitatius".

Segons la seva opinió, la independència de Catalunya o Euskadi no resoldria "cap problema" perquè "on estaria la força?". "S'equivoquen de plantejaments polítics els que pretenen dir que es poden resoldre els problemes aïllant-se", ha dit, perquè "no estem per construir països artificials, sinó en la construcció europea i superant els conceptes nacionals de l'Edat Mitjana". Es tracta, segons Montoro, de no "posar traves mentals i intel·lectuals" ni de basar la política en el " qué hay de lo mío ".

"No és el moment d'escoltar discursos petits i aïllacionistes", ha dit, acusant formacions com ERC d'anar a "contracorrent" no només de les idees econòmiques, sinó també "de les polítiques que marca el món". "Com podem dir que Espanya és una illa on naixen brots nacionalistes que diuen que si hi hagués cessió tributària els aniria millor?", s'ha preguntat, assegurant que aquests plantejaments contradiuen el projecte europeu.

"Vostès pugen a la tribuna per fer afirmacions que no se sostenen ni tècnicament ni políticament", ha conclòs."

I el Sr. Montoro 'Burns' s'ha quedat tan ample. Quina barra! - Com pot tenir tractes el President Mas amb aquesta gentussa, que no són de l'Edat Mitjana, pero si tenen la mentalitat del segle XIX de la que ja no en sortiràn ideologicament mai més. És la història explicada per un idiota ple d'ira i de fúria.