La tarda del 29 de maig de 1991, ETA va atemptar contra la Caserna de la Guàrdia Civil de Vic, amb un cotxe bomba carregat amb uns 70 quilos d’amonal. L'atemptat va causar 10 morts y 40 ferits.
Avui es compleixen 21 anys d'aquells fets. I no tinc clar que s'hagi donat a les víctimes i als seus familiars el recolzament que es mereixien, possiblement - i no ens enganyem - perquè eren Guardies civils, però abans que tot, persones i entre elles víctimes, fins i tot nens.
L'any 2001 recordo que estant a Vic em va explicar el meu acompanyant que aquell descampat on hi havia cotxes aparcats era on hi havia hagut el quarter de la Guardia Civil i les cases dels familiars. Li vaig comentar que m'estranyava no hi hagués cap monument, o placa recordatoria dels fets, i la persona em va contestar: ni ho veuràs, eren Guardies Civils, sin fossin del poble ja estaria fet fa temps un memorial que restaria ple de flors tot l'any. D'acord, li vaig dir, però varen morir civils també, dones i nens dels Guardies Civils. El meu acompanyant ni es va immutar i va reblar: no hi veuràs cap recordatori i aixó d'ací a deu anys o més seguirà igual.


Pot resultar obvi que no tingui simpatia per la Guardia Civil, de fet no la tinc per res que dugui uniforme i gorra, però crec que és una gran falta de sensibilitat i respecte a les víctimes del sagnant atemptat que no s'hagi fet al terreny que ocupava la casa quarter, una plaça o un monument recordant a les víctimes d'aquell atemptat, el pitjor que ha sofert Catalunya després del de Hipercor. Que hom sàpiga els què van morir eren persones innocents i fins i tot alguns nens.


L'ùnic digital que en parla avui és el 9nou en aquest breu:


"L’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes fa un acte de recordatori a les víctimes d’ETA a Vic.
L’acte es farà a les 5 de la tarda al solar on hi havia la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, en la que tres membres d’ETA van fer esclatar un cotxe bomba el 29 de maig del 1991."



http://www.tv3.cat/videos/3441011/ETA-a-la-ciutat-dels-sants