Un home de 50 anys ha mort aquest matí a Bilbao al llançar-se des de la vivenda que tenia llogada, just quan arribava la comitiva judicial que l'havia de desnonar per l'impagament del lloguer. L'home, de nom José, residia en un quart pis al barri d'Ibarrekolanda. Estava separat i tenia una filla de 13 anys.

Segons han explicat testimonis presencials, la comitiva judicial ha arribat a les 10 del matí i, després de confirmar qui era l'inquilí de la vivenda, ha tocat diverses vegades al timbre sense obtenir resposta. A continuació, han avisat un manyà per obrir la porta del pis, que ha utilitzat un trepant per forçar el pany. Quan finalment han aconseguit accedir, han comprovat que hi havia una cadira col·locada al costat la finestra i que l'home s'havia llançat per la finestra de la vivenda, situada en un quart pis.

Les plataformes antidesnonaments han expressat que no tenien coneixement de la situació de la víctima. Aquesta tarda han convocat una manifestació a Bilbao a les 20 hores, que arribarà fins al portal on vivia la víctima mortal. La portaveu de Stop Desnonaments a Biscaia, Marta Uriarte, s'ha preguntat "fins quan es permetrà que segueixi en vigor aquesta llei que està provocant tantes morts i tant de patiment".

I el que em pregunto jo és: si un senyor que viu en un pis de lloguer no paga aquest, el propietari de la vivenda està en el seu dret de intentar cobrar a travès de la justicia i en cas de no aconseguir-ho, desnonar al llogater. En aquest cas no parlem d'una hipoteca que no es por pagar, estem parlant d'un llogater que no pagaba el lloguer, i la situació és diferent. 

Fins ara, quan algú no podia pagar el lloguer era desnonat, amb bastants dificultats per aconseguir-ho per cert, i ara simplement, el procès judicial s'ha agilitzat, i el procés és més fàcil. Dic tot això perquè no confonguem les situacions: és trist que un home s'hagi suïcidat a  Bilbao, però el motiu no ha estat tan sols el desnonament previst per avui, que possiblement el que ha estat és la gota que ha fet vessar el seu got d'afecció a la vida, però les raons són més i de més de pes i venen de més enrere, si és que hi ha alguna raó que justifiqui un suïcidi.

Per cert, la noticia no es portada a cap digital, un breu bastant lluny de les noticies de portada i assumpte despatxat, i és que, el primer suïcidi per desnonament és noticia, el segon i el tercer tambè, però a partir d'aqui ja es cau en la rutina i la noticia cau uns quants graons de l'escaleta de les noticies.