He llegit alguns llibres bons sobre el tema de l'estupidessa. Un que vaig llegir quan era adolescent, i que mai he oblidat es diu Una Breu Introducció a la Història de l'Estupidesa Humana de Walter B. Pitkin de la Universitat de Columbia, publicat l'any 1934. El vaig trobar per accident fa molts anys quan estava veient les portades dels llibres del meu pare, i quan aní a casa seva ahir i el vaig buscar, encara estava allí. Així d'antic com és, encara és un molt bon llibre. Algunes de les observacions del Professor Pitkin apareixen extraordinàriament correctes seixanta anys després. Però... perquè li diria l'autor "una breu introducció" a un llibre de 300 pàgines? Al final del llibre, diu: Epíleg: ara estem llestos per a començar a estudiar la Història de l'Estupidesa.

El Professor Pitkin fou un home molt assenyat. Sabia que tota una vida era molt poc temps per a cobrir encara que fos un fragment de tan vast tema. Així que va publicar la Introducció, i això fou tot. Pitkin era molt conscient de la manca de treballs previs en el camp. Ell, tenia a la seva disposició un equip d'investigadors a qui va posar a realitzar perquisicions en els arxius de la Biblioteca Central de Nova York. Poc varen trobar. Segons Pitkin, hi havia solament dos llibres sobre la matèria: Aus der Geschite der menschlichen Dummheit de Max Kemmerich, i Über Dummheit de Lewenfeld. Desafortunadament no entenc alemany, encara que "Dummheit " em sembla suficientment clar; i crec que Kemmerich i Lewenfeld van deure haver tingut una abundància especial de material per als seus estudis, considerant el que va succeir a Alemanya en 1933 i en els anys següents. 
En l'opinió de Pitkin, quatre de cada cinc persones són prou estúpides per a ser considerades "estúpides". Això equivaldria a cinc-cents milions de persones quan va escriure el llibre; ara són més de quatre mil cinc-cents milions pel cap baix. Això per si mateix ja és bastant estúpid. Ell, va observar que un dels problemes de l'estupidesa és que ningú té una definició realment bona del que és. De fet els genis són sovint considerats estúpids per una majoria estúpida (encara que ningú té tampoc una bona definició de geni). Però l'estupidesa definitivament es troba allí, i hi ha molt més del que els nostres malsons més desbordats poguessin suggerir. De fet domina al món, la qual cosa és molt clarament comprobable per la forma com es governa al món.......

Aquest text no és meu, és un petit tast per enllaminir-vos, si en voleu més.... aquí ho trobareu.

-